Wat is mulchen?

Indien u met een mulchingmaaier werkt, wordt het gras versnipperd en vallen de grassnippers tussen het gras waardoor het aanzien van het gazon lijkt alsof het gras is opgevangen. De verhakselde grassnippers zullen, omdat ze klein en beschadigd zijn, weer sneller composteren dan normaal afgemaaid gras.
Grassnippers zijn rijk aan vocht en organische stoffen, zo is het meteen een uitstekende natuurlijke mest voor uw gazon.

Wanneer en hoe vaak?

·  Het beste is om minimaal één keer per week te mulchen, in het groeiseizoen alle 5 dagen.

·  Het gras mag niet langer zijn dan 8cm en mag maximaal 3cm korter worden gemaaid.

·  Mulchmaaien gaat het best als het gras droog is, omdat anders het snijdsel gaat plakken en niet goed verdeeld kan worden.

·  Het mulchmaaien neemt 60% minder tijd in dan klasiek maaien!

Opvangen of Mulchen?

Er is nogal wat verwarring of het gras maaisel opgevangen en afgevoerd dient te worden of dat je het op het gazon kan laten liggen. Het laten liggen van het afgemaaide gras noemen we mulchen. Mulchen kan alleen indien het gras droog is tijdens het maaien en als de lengte van het maaisel zeer beperkt blijft. Indien het gras nat is zullen er proppen maaisel op het gazon blijven liggen die makkelijk kunnen gaan rotten. Er zijn tegenwoordig speciale grasmachines in de handel met een mulchfunktie. Het afgemaaide gras wordt dan door een soort hakselaar zeer fijn geslagen en vervolgens gelijkmatig over het gazon uitgeworpen. De voordelen van mulchen zijn dat je tijdens iedere maaibeurt het gazon op een geheel natuurlijke manier bemest en je het afgemaaide gras niet hoeft af te voeren wat vooral bij grote gazons veel werk scheelt. Buiten het feit dat mulchen op natte gazons niet kan worden toegepast is er nog een belangrijk nadeel waar ik bijna niemand over hoor. Door mulchen zullen eventuele bladeren die op uw gazon liggen een verkeerde bemesting aan het gazon kunnen geven. Kortom er zitten dus nogal wat risico’s aan het mulchen vandaar dat vele altijd het gras afvangen.